Wednesday, September 10, 2014

Tutorial : Buat Font Cantik di Cover FB/Page atau Header Blog

Salam santai petang semua...
Hari ni Wani rasa nak share sikit dengan kawan2..sebenarnya wani teruja nak try ..banyak sgt font cantik dan awesome yang kita boleh buat sendiri kat Cover Page/FB atau Header Blog..ini cara yang paling senang tak perlu ilmu grafik yang memeningkan.

Mommies yang nak cantikkan  blog bolehlah mencuba yer.

1) Download font-font yang menarik tertarik di google. Taip je word 'font' maka akan tersenaraikan list. Pilih yang anda suka. Cthnya boleh cuba yang ini : http://www.1001freefonts.com

2) Pilihlah font yang anda nak dan klik 'download'


3) Bila dah selesai download, file ni dalam fotmat .zip tau, so kenalah extract file dulu yer. 
4) Bila dah extract, sila copy file tadi (CTRL + C), paste ke Control Panel--> Font, maka font yang cantik tadi secara automatik sudah ada dalam PC anda lah.

                           

5) Anda boleh google je gambar2 untuk dijadikan cover/header. Cth taip 'Header Blog', make sure kategori 'images'yer. Pilih lah yang cun bagi anda dan 'save'.

6) Buka application Paint, File-->Open ( pilih pic yang anda save tadi)...Time untuk menulis teks2 cantik...
Selamat mencuba.






BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
ID No : 917034
HP : 0132260818 ( call/sms/whatsapp/telegram/Line )
COD : Seberang Takir/Gong Badak/Manir/ seluruh Kuala Terengganu
POS ke seluruh Malaysia

3 comments:

  1. Ohh jangan lupa buang kan verification proof bila org nak komen...boleh off kt setting

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nadirah..tak perasan pasal setting kat comment..akak dah off dah :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER :

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan