Friday, July 31, 2015

Biskut Conflakes Madu Super Rangup

Assalamuaikum semua, rasanya kita semua masih dalam mood raya kan. Rasanya belum terlambat Wani nak share resepi biskut conflakes madu, sesiapa pun boleh buat sebab terlalu senang kan tak payah guna tepung dan tak payak uli. Hehe. Boleh dibuat untuk juadah biskut di rumah terbuka atau sambutan raya di sekolah anak.

Ok jom kita mulakan.
Bahan-bahan yang diperlukan :

1 kotak conflakes 500g ( guna Conflakes brand Nestle gerenti sedap )
250g butter
6 sudu besar gula perang (gula biasa pun boleh)
5 sudu madu
sudu badam cincang / manik/ chocolate rice
ceri cincang.

Cara-cara membuatnya :

Cairkan butter, masukkan gula dan madu. Masak di atas api kecil sehingga semuanya sebati.

Masukkan Conflakes, ceri dan badam cincang ke dalam 1 bekas.

Curahkan adunan yang dimasak tadi ke dalam yang mengandungi conflakes. Gaul hingga sebati.

Susun cawan kertas di dalam dulang pembakar dan cedokkan conflakes tadi menggunakan sudu teh. Boleh taburkan manik atau chocolate rice (optional ).
Bakar dalam oven pada suhu 150 darjah celcius selama 10 minit supaya ianya melekat dan lebih rangup.

Taraa..dah pun siap. Ready untuk di ngap. Gerenti rangup dan sedap. Wani suka buat ni sebab anak-anak suka. Semoga bermanfaat dan jangan lupa cuba ye.

Haa ni dia peminat no 1 Conflakes madu ibu. sekali hadap je.:)







Monday, July 6, 2015

13 Manfaat Lecithin yang Superb


Assalamualaikum semua,
Petang ni wani nak share pasal Lecithin yang agak famous di kalangan vitamin Shaklee ni. Tapi kebanyakan orang bila sebut je Lecithin, mesti ingat untuk kurus. Sebenarnya Lecithin ini banyak fungsi selain daripada kuruskan badan. Jom kita tengok apa itu MANFAAT 13 perkara ni.


13 MANFAAT ATAU KELEBIHAN LECITHIN

  • Lecithinbertindak sebagai pelarut kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 – 7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini.

  • Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak). Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
 

  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc .. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak.

  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin. 
  • Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  •  Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.
  •  Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.

  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.

  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi2 (joint) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang & sistem penghadaman.

  • Lecithin adalah zat utk kecantikan .. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.

  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.

  • Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE . BILE ni fungsinya ialah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan
video

Video yang wani share ni menunjukkan lemak bila ditambah dengan lecithin akan terurai menjadi titisan2 halus. Lemak yang diuraikan ini sgt mudah disingkirkan dari badan berbanding lemak belum diuraikan. Herblax atau Alfalfa mengambil fungsi membuang lemak-lemak yang diuraikan itu. Sebab itulah untuk Kurus, lecithin dengan alfalfa atau Herblax sememangnya tidak dapat dipisahkan
Jom kita tengok testimoni pula

#TESTIMONI 1


#TESTIMONI 2

 #TESTIMONI 3

Harga runcit hanya RM 52.50 (180 biji ). Hubungi Wani untuk harga ISTIMEWA! :)

anda perlukan konsultasi atau cara makan yang betul? Whatsapp wani ye, In shaa Allah anda akan dilayan cara terbaik:)

FREE CONSULTATION
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
hp : 013 2260818 ( Whatsapp/sms/call )
COD : Seluruh Kuala Terengganu & Kuala Nerus










Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 – 7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini.

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
(1) Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 – 7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini. (2) Kenapa org yang nak kurus suka Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak). Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. (3) Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc .. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak. (4) Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati. (5) Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin. (6) Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida. Lagi 13 Khasiat dan kelebihan Lecithin Shaklee !

Copy and WIN : http://ow.ly/KNINFAAT ATAU KELEBIHAN LECITHIN
(1) Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 – 7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yang sebegini. (2) Kenapa org yang nak kurus suka Lecithin? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (memecahkan lemak). Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. (3) Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel2 badan tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc .. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi dengan menambahkan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pasti ianya keputusan yg bijak. (4) Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati. (5) Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin. (6) Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida. Lagi 13 Khasiat dan kelebihan Lecithin Shaklee !

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER :

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan