Friday, July 31, 2015

Biskut Conflakes Madu Super Rangup

Assalamuaikum semua, rasanya kita semua masih dalam mood raya kan. Rasanya belum terlambat Wani nak share resepi biskut conflakes madu, sesiapa pun boleh buat sebab terlalu senang kan tak payah guna tepung dan tak payak uli. Hehe. Boleh dibuat untuk juadah biskut di rumah terbuka atau sambutan raya di sekolah anak.

Ok jom kita mulakan.
Bahan-bahan yang diperlukan :

1 kotak conflakes 500g ( guna Conflakes brand Nestle gerenti sedap )
250g butter
6 sudu besar gula perang (gula biasa pun boleh)
5 sudu madu
sudu badam cincang / manik/ chocolate rice
ceri cincang.

Cara-cara membuatnya :

Cairkan butter, masukkan gula dan madu. Masak di atas api kecil sehingga semuanya sebati.

Masukkan Conflakes, ceri dan badam cincang ke dalam 1 bekas.

Curahkan adunan yang dimasak tadi ke dalam yang mengandungi conflakes. Gaul hingga sebati.

Susun cawan kertas di dalam dulang pembakar dan cedokkan conflakes tadi menggunakan sudu teh. Boleh taburkan manik atau chocolate rice (optional ).
Bakar dalam oven pada suhu 150 darjah celcius selama 10 minit supaya ianya melekat dan lebih rangup.

Taraa..dah pun siap. Ready untuk di ngap. Gerenti rangup dan sedap. Wani suka buat ni sebab anak-anak suka. Semoga bermanfaat dan jangan lupa cuba ye.

Haa ni dia peminat no 1 Conflakes madu ibu. sekali hadap je.:)







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER :

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan